Betaïne: Beschermt tegen alcohol en verbetert de sportprestaties

 • Betaïne supplementen worden al decennia lang ingezet vanwege de gunstige werking op de maagzuurfunctie en de bijdrage die Betaïne levert aan het voorkomen van hart- en vaatziekten.

  De laatste tijd concentreren wetenschappers zich op twee andere mooie en voor veel westerse mensen interessante voordelen: de bescherming tegen de nadelige effecten van alcohol en de prestatieverhogende effecten bij sport. De resultaten op sportieve prestaties zijn even groot als die van creatine.

  Verbetering sportresultaten
  Resultaten van twee studies naar de sporteffecten van 2,5 gram Betaïne per dag:

  Significante resultaten 6 weken krachttraining tov placebo*
  – 3,2 % Fat Mass
  + 2,4 kg Lean Mass
  – 2,9 kg Fat mass
  + 4,6 cm2 armoppervlakte
  + 16% tov 11% Bench press volume
  + 22% tov 10% Back squat volume

  Significante resultaten van 1 week betaïnesuppletie bij sprint op de fiets tov Placebo**
  + 3,4% Average Peak Power
  + 3,8% Maximal Peak Power
  + 3,3% Mean Power

  Bij explosieve sporten zoals fietsen is dus bewezen dat je na een week inname van betaïnesuppletie significant harder gaat dan voor de inname van Betaïne suppletie.

  Maagzuur
  Betaïne HCl wordt al heel lang gebruikt om de maag wat zuurder te maken bij mensen die zelf onvoldoende maagzuur produceren. Hierdoor wordt de eiwitvertering beter en neemt de kans dat slechte bacteriën de maagpassage overleven af.

  Bescherming tegen alcohol
  Een minder bekende rol van ‎Betaïne is die van methyldonor. Iedereen weet dat foliumzuur en vitamine B12 belangrijk zijn voor de spieren en het zenuwstelsel. Deze vitamines zijn zo belangrijk omdat zij de methylering regelen (het actief bouwen van CH3 verbindingen op eiwitten en celmembranen). Betaïne, ook wel trimethylglycine genoemd, levert 3 methylgroepen om verwerkt te worden. Mensen die alcohol gebruiken hebben een grote extra behoefte aan B-vitamines en methylgroepen. Door de tekorten die door alcohol ontstaan, treedt er schade op aan de lever en andere organen. Wetenschappelijk onderzoek laat nu zien dat de schade van alcoholgebruik wordt verminderd door het gebruik van Betaïne.

  Bestellen?
  Mail naar patricia@ftpt.nl
  Een pot met 120 tabletten komt op een prijs van € 18,50.

  * Effects of betaine on body composition, performance, and homocysteine thiolactone. Jason M Cholewa. Journal of the International Society of Sports Nutrition 2013, 10:39.
  ** Effect of betaine supplementation on cycling sprint performance. Luke Pryor. Journal of the International Society of Sports Nutrition 2012, 9:12.

 •  

  Personal trainer Rotterdam ftpt sportvasten betaine supplementPersonal trainer Rotterdam ftpt sportvasten betaine supplement fietsenBetaine tegen afvallen verbeteren sportprestatie personal trainer Rotterdam Sportvasten coach